Vila-real.com: el portal de Vila-real (Villarreal) en Internet - Desapareixen els fartets de la gola Fonda del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu...
leer

 

Erfurt live Header8
Inicio
Erfurt live Header10 Erfurt live leer0
Inicio
Foros de opinin
Buscar
Fotolog Vila-real
Enciclopedia Vila-real
Blogs Vila-realencs
Farmacia de guardia
Cita previa mdico
Vista area
Info Meteorolgica
Enlaces
Archivo noticias
Patrocinadores
Contactar
Fotos del poble
Turismo
Informacin general
Historia
San Pascual
Francisco Trrega
Arte y museos
Junta de Fiestas.
Calendario de fiestas
Comer y Dormir
Moverse por Vila-real
Plano y Callejero
Qu tiempo har?
Cmo llegar
Vila-real en vdeo
Tourist Info
About Vila-real
Enciclopedia Vila-real
Identificarse

Recuperar clave?
Sindicar

Desapareixen els fartets de la gola Fonda del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu...
jueves, 05 de septiembre de 2019

Desapareixen els fartets de la gola Fonda del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars

Tcnics del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient procedents del Centre de Recerca Pisccola del Palmar localitzat al Parc Natural de l'Albufera de Valncia han comprovat desprs d'una exhaustiva recerca com els 200 exemplars de fartet (Aphanius iberus) alliberats el mes de febrer de 2018 a la gola Fonda han desaparegut. Tcnics i guardes rurals del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars han acompanyat el personal de la Conselleria en el treball de camp. Els experts en peixos autctons han tornat al lloc de la solta per a comprovar la supervivncia dels peixets classificats en perill d'extinci al Catleg Nacional d'Espcies Amenaades. En la recerca realitzada amb set mornells installats en diversos punts de la gola Fonda han pogut constatar l'absncia de fartets aix com l'abundncia de gambsies (Gambusia affinis). 

El passat 5 d'abril els experts en fauna pisccola procedents del Centre del Palmar ja van visitar la llacuna per a constatar la subsistncia dels peixets autctons. En aquell moment van trobar ms d'un centenar de gambetes d'aigua dola de l'espcie Palaernonetes zariquieyi, nombroses gambsies, per cap fartet. Ha passat un any i mig des de la solta dels 200 exemplars de fartet criats en captivitat i la competncia en la llacuna amb les gambsies s'ha revelat com a transcendental. La gambsia s una espcie extica d'aigua dola procedent de nord Amrica que va ser introduda fa ms de mig segle als aiguamolls mediterranis per a combatre el paludisme. El problema s que aquest peix invasor tamb depreda sobre l'espcie autctona; de fet, la Uni Internacional per a la Conservaci de la Naturalesa (UICN) ha incls la gambsia en el llistat de 100 espcies extiques invasores ms danyoses del mn. 

Existeix un altre inconvenient que tamb ha perjudicat l'espcie autctona valenciana. La gola Fonda ha augmentat considerablement de cabal pel fet que la desembocadura del riu Millars, de forma excepcional, porta aigua des del passat mes de juliol. Aix ha provocat l'endolciment de la llacuna i un canvi en les condicions ecolgics de la zona humida. Cal tindre en compte que els fartets suporten nivells de salinitat elevadssims que frenen l'expansi de la gambsia que prefers una aigua ms dola.

El Pla de Recuperaci del Fartet a la Comunitat Valenciana contempla l'alliberament dels peixos dins de la distribuci histrica de l'espcie. En concret aquest pla contempla la reintroducci de l'espcie per a lluitar contra les larves dels mosquits i contra el paludisme. El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, en concret la gola Fonda, ha sigut seleccionat com un bon lloc per a ampliar la distribuci dins de les comarques del nord del territori valenci. 

Els fartets que van ser alliberats eren de la lnia gentica del grau de Castell perqu els especialistes han de respectar en totes les soltes que els animals siguen de l'rea geogrfica d'actuaci. Els tcnics de la Conselleria de Medi Ambient procedents del Centre de Recerca Pisccola del Palmar han anunciat que el prxim mes de febrer de 2020 tornaran a la llacuna de la gola Fonda per a realitzar una nova solta amb la finalitat de reforar l'indret com a lloc de cria i supervivncia del fartet. 

El projecte d'alliberament dels peixos forma part d'un programa Feader de la Uni Europea, que estableix la introducci de peixos autctons en zones protegides com a Lloc d'Inters Comunitari. L'alliberament dels fartets ser possible grcies al fet que el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars gestionada pel Consorci riu Millars s entre altres figures de protecci, Lloc d'Inters Comunitari (LIC) de la Xarxa Natura 2000 de la Uni Europea.

Leer ms en: http://www.vila-real.es/portal/p_20_contenedor1.jsp?seccion=s_fnot_d4_v1.jsp&contenido=53725&tipo=8&nivel=1400&language=ca&codResi=1.

 
< Anterior   Siguiente >
Imagen aleatoria
Fotolog
Vilablogs
En los foros
Noticias
Villarreal CF
Ofertas trabajo
Erfurt live leer
Erfurt live leer
Erfurt live unten Erfurt live leer Erfurt live unten

buying oem software