[E-CONTACTAR]


[CASTELLANO]

[ENGLISH]

PLAERDEMAVIDA TVE (À PUNT) DEDICA UN PROGRAMA A VICENT USÓ

Plaerdemavida TV

PLAERDEMAVIDA TV va dedicar el programa del dissabte 5 d'octubre a l'escriptor Vicent Usó, amb una llarga entrevista en tres blocs on parla de la seua trajectòria, d'algunes de les seues últimes obres (Les veus i la boira, El paradís a les fosques, El músic del bulevar Rossini o L'arquitectura de la ficció) i de la seua visió del mon i de la literatura.

Si vols veure el programa, punxa sobre la imatge.

EL PARADÍS A LES FOSQUES ARRIBA A LES LLIBRERIES

El paradís a les fosques

El paradís a les fosques explica la història de Maties Passera, un comercial d'èxit que creu que la vida consisteix a escalar posicions en l'àmbit social i econòmic i que està disposat a qualsevol cosa per aconseguir-ho. L'obra s'estructura en dos àmbits diferents: d'una banda, les peripècies del protagonista, el contacte que estableix amb les altes esferes de la societat, i la relació amb Carol, la seua esposa, i amb la seua mare, que queda vídua en els primers compassos de la novel·la; de l'altra, va emergint el passat fosc de la seua família, que trencarà el vel de silenci amb què tots l'havien ocultat i irromprà en la vida de Maties i li farà plantejar-se el perquè de cada cosa. Vicent Usó va guanyar amb aquesta obra el premi Enric Valor de novel·la 2018, que convoca la Diputació d'Alacant.

premi Òmnium14/11/2018: EL paradís a les fosques, DE VICENT USÓ, entre les nominades al premi òmnium a la millor novel·la en català de 2018


Plaerdemavida

"La bona lletra" és el títol de la secció de Vicent Usó al programa "Plaerdemavida" d'À punt ràdio. Un espai per parlar de tècniques i recursos literaris, curiositats, aspectes desconeguts de grans obres de la literatura universal, i per escoltar microrelats.

Plaerdemavida

Podeu recuperar tots els talls de
"La bona lletra" en aquestes plataformes:
Soundcloud
Vimeo


L'AUTOR
Dades biogràfiques

El rastre de Clarisse

Taller d'Escriptura Narrativa UNED


LES OBRES

El paradís a les fosques

La mirada de Michelangelo
El Toll Blau
L'arquitectura de la ficció
La retratista d'ànimes

Els inconvenients de la felicitat

Els inconvenients de la felicitat
Subsòl i altres colaboracions
Els inconvenients de la felicitat
Els inconvenients de la felicitat
Les ales enceses
Crònica de la devastació
L'herència del vent del sud
La memòria del vent
La taverna del Cau de la Lluna
Maig era un mes sense pluja
Maig era un mes sense pluja
VÍDEOS


+Vídeos
 
L'ARQUITECTURA DE LA FICCIÓ
,
UNA OBRA SOBRE LA CREACIÓ LITERÀRIA


EL PRÒLEG L'HA ESCRIT MANUEL BAIXAULI

L'arquitectura de la ficcióL’escriptura no és la simple manifestació natural del talent, sinó el resultat d’una operació que té un important component tècnic. Vicent Usó imparteix des de fa anys un taller d’escriptura narrativa, i fruit d’aquesta experiència ha nascut aquesta rigorosa obra que dóna resposta als dubtes, les inquietuds i els anhels dels aprenents d’escriptor i que, alhora, acosta els mecanismes de la narrativa de ficció a tot tipus de lectors.

L’obra recull els recursos i les tècniques que es poden fer servir a l’hora d’escriure narrativa de ficció, i també les eines indispensables per a explicar i modelar una història. L’obra pren com a referència una sèrie d’autors, d’arquitectes, que donen forma als somnis on ens perdem cada vegada que llegim un llibre.

En definitiva, ens trobem davant d'un veritable assaig sobre la creació literària, que interessarà tant els apassionats de l'escriptura com els lectors àvids de conèixer els mecanismes d'una obra literària.

L'autor en parla a facebook.

Llegir +


LLUÍS LLORT: "Com dona a entendre Manel Baixauli al pròleg, aquest és el llibre que tothom que vol iniciar-se en això d'escriure voldria poder llegir, tot i que a ell li hagi arribat vint anys tard. I si no voleu escriure, també us pot interessar".
OFÈLIA
Plaerdemavida"Sempre m’ha fascinat la bellesa. Passaria hores davant d’una pintura, assaborint-ne els matisos; escoltant una ària, un lied, una romanza; llegint i rellegint un sol vers. Venerant un cos de pell blanca. No veig cap altre motiu que justifique l’existència, que compense les penes i el dolor que he d’enfrontar cada dia. Sempre et reies, abans, quan em senties dir que, si desapareguera la bellesa, no voldria viure ni un minut més. Que no tolere, entorn meu, la deformitat, la brutícia, la lletjor. Que per això t’havia escollit. Perquè ets bellíssima".(Seguir llegint)

"Ofèlia" és un relat breu de Vicent Usó (El Temps el 19 de juny de 2017)

 
BROMERA PUBLICA LA MIRADA DE MICHELANGELO


ÉS LA VERSIÓ ACTUALITZADA DE LA MIRADA DE NICODEMUS,
LA PRIMERA NOVEL·LA DE VICENT USÓ

La mirada de MichelangeloSom a Roma, l'any 1563. Cesare da Castel, mestre d'obres de la catedral de San Pietro i home de confiança d'un ja vell Michelangelo Buonarroti, és assassinat en circumstàncies estranyes. Aquest és el punt de partida d'una trama plena d'intrigues i d'ambicions en la qual es veuran involucrats el mateix Michelangelo, el seu amic més íntim (el noble romà Tommaso di Cavalieri), un assassí amb un estrany senyal a la mà, la prostituta amb la qual conviu, un alt funcionari vaticà que manté amors clandestins amb una noble toledana, un cardenal astut, un arquitecte sense escrúpols i fins i tot el mateix papa Pius IV. I tot, per uns documents secrets que corren de mà en mà. Uns documents que poden posar en perill els acords finals del Concili de Trento.

Llegir +


LA RETRATISTA D'ÀNIMES LES VEUS I LA BOIRA

La retratista d'ànimesA finals del segle XIX, un fotògraf es guanya la vida fent retrats. Però no sols de gent viva. També dels esperits dels morts. Raquel, la seua filla, vol conèixer el secret del pare. I l'haurà de descobrir, si vol resoldre l'enigma que amenaça d'afonar el seu estimat Miquel, a qui acusen d'assassinat.Les veus i la boiraUn enigma, una investigació, uns personatges que ens expliquen històries d'amor i de traïcions. I un paratge incomparable com a teló de fons: l'arxipèlag de les Columbretes, les més menudes de les habitades a la mar Mediterrània, lloc de pas i refugi de pirates, pescadors i contrabandistes i, durant molt de temps, llar de faroners i de les seues famílies.

MÉS SOBRE L'AUTOR

 

Video: AEPV. Setmana del Llibre en Català, 2011normalitzacio.cat Enciclopedia catalana
normalitzacio.cat

PlaerdemavidaZONA DE DESCÀRREGUES


"99 DISSIDÈNCIES" és una antologia dels articles
d'opinió publicats entre 2001 i 2003. En pdf. Anar-hi.

Vicent Usó participa DE NOU en la campanya 'llegir en valencià' amb "el toll blau"

El toll BlauLa campanya de 2017 de "Llegir en valencià" girava entorn de les animetes, els fantasmes i els fets sobrenaturals. El protagonista de l'obra és Henri Coquand, un famós paleontòleg francés que visita Morella. Allí, s'allotjarà en el misteriós palau de l'enigmàtic Josep de Gaçulla i, a més d'estudiar la geologia del terreny per constatar la viabilitat del ferrocarril entre Utrillas i Vinaròs, haurà d'enfrontar els fets extraordinaris que comencen a succeir entorn seu.

Vés a la pàgina de la novel·la11/2/2017: Vicent Usó ÉS PROCLAMAT SOCARRAT MAJOR 2017 PER L'ASSOCIACIÓ CULTURAL SOCARRATSVicent Usó va ser proclamat Socarrat Major 2017 per l'associació cultural Socarrats de Vila-real. El guardó reconeix la dilatada trajectòria de l'escriptor, la seua aportació a la literatura catalana i el seu compromís cívic amb el país. En el seu parlament, Usó va reivindicar el paper de la lectura, així com el paper del teixit associatiu del País Valencià.

Ací pots llegir la lloança de l'escriptora Esperança Camps.

Entrevista de Xavier Aliaga a El Temps: "Sense certes complicitats, és difícil sentir-se escriptor al Pais Valencià".

Vicent Usó a La Veu del País Valencià: "Estem posant les bases per construir un país més lliure"

Llegir la notícia a Mediterráneo

EDICIONS FIESTACULTURA PUBLICA EL VOLUM QUE RECULL LES ADAPTACIONS DEL CENTRE DRAMÀTIC DE VILA-REAL

Escriure el paísDurant quatre anys, el Centre Dramàtic de Vila-real, sota la direcció de Hadi Kurich, va tirar endavant un projecte que pretenia adaptar, produir i representar obres de primer nivell en la història del teatre, alternant les representacions en castellà (Hamlet i Don Juan) i català (Tartuf i Marguerite Gautier). Les traduccions al català, a partir de l'adaptació de Hadi Kurich van anar a càrrec de Vicent Usó.Aquesta pàgina web no seria possible sense el suport de:
vila-real.com
ÚLTIMA ACTUALITZACIÓ: 23 DE GENER DE 2019